Monday, December 19, 2011

Review : Songlap

Tanggal 17 Disember 2011 iaitu sabtu lepas aku dengan member aku telah ke Mines untuk menonton Songlap. Sumoah aku cakap ni la 1st time aku rasa nak tengok citer melayu. Kalau tak memang harapan la. Bukan tak nak tengok citer melayu ni tapi aku sekarang ni memang prejudis giler dengan cter melayu. Sumpah aku cakap industi perfileman Malaysia sekarang ni makin lama makin hambar. Tak citer hantu, toyol mesti citer cinta. Come-on la. Bler nak maju. F*ck !!! Isu ni rase da ramai tau so aku malas nak cter lebih.



So back to the story, Songlap hasil pengarahan  Effendee Mazlan dan Fariza Azlina Isahak menceritakan tentang 2 beradik Am(Shaheizy Sam) dan Ad( Syafie Nawap) yang hidup berdua tanpa mak bapak nak survive kat dunia yang fana ni. Ni lebih kurang la aku cerita. So diorang ni terlibat dengan sindiket penjualan baby atau anak haram. Ad ni nak berubah dia nak tinggalkan kehidupan dia tapi atas sebab abang dia, dia terpaksa stay ye ah da abang dia je yang ada kt dunia ni. 


So isu yang dia nak ketengahkan memang la pasal sindiket penjualan baby, tapi ada isu lain macam isu pelacuran, keruntuhan institusi kekeluargaan dengan macam-macam lagi ah. Bagi aku isu macam ni orang nampak tapi orang buat-buat macam tak da pape sangat pon. AKu sendiri rasa da biasa dengan isu pelacur ni, tak masuk lagi ngn isu bapak jual anak, dadah macam-macam ah. 


Faktor penarik citer ni bagi aku tajuk dia. Songlap. Simple but yet interesting. Bagi yang follow novel fixi mesti akan rasa macam citer ni macam citer dalam novel Pecah, Jerat. Siyes dari segi plot die memang best. Pengkarakteran macam-macam lagi ah. And yes ada unsur-unsur Yasmin Ahmad dalam citer tu. Aku tak nak cter cmne tapi memang ade. Pastu disebabkan citer ni nak menunjukkan realiti dunia yang sebenarnya, ade scene kejar mengejar gengster kejar hero. Tapi x la macam dalam KL Gengster or KL Drift yang gengster mulut ckp nk stailo tapi cam hampeh. Dalam citer ni ada gengster tp cool giler senyap je. Tapi nak bunuh orang kejap je..haha~~ awesome wow... Plus ni la 1st time aku tengok Shaheizy Sam berlakon cara yang sama cam dulu. Bawak watak yang berat. Bagi yang penah tengok dia berlakon dulu sebelum dia dikomersilakn dengan selepas memang lain giler. Banyak watak die pegang simple sangat. Dulu-dulu best giler..haha~~


Bagi kelemahan citer ni aku tak ley nak cakap sangat. Bukan apa sebab macam tak dak kelemahan pon citer ni. Hah !! ada pon skit je kat watak Ad yang pada aku kurang skit penghayatan. Level mood naik tapi tak sampai ke tahap yang sepatotnya. Yang len bagi aku sangat-sangat best dan awesome.   


Kepada yang belum menonton boleh menjengok ke wayang-wayang yang berdekatan tok tonton citer ni. X pon tggu je lgi 2,3 mggu kuar la kt tenet nk donlod. Donlod dan tengok rr. The best Malay Movie ever yet. 


Sekian. 



Wednesday, July 27, 2011

2 weeks and more....

Aku da start kerja. Walaupun bukan kerja yang aku nak tapi x baik tolak rezeki. 

Disebabkan aku tengah kerja,aku tak dapat nk concentrate on my reading on the novel of  Mr Clarinet.

Masuk mingu ni aku da lepas 2 kali pembacaan 3 manga: One piece Naruto dan Bleach Eh lupa lak Fairy Tail pn.

Member baik aku kawin sabtu lepas. Aku x boleh nk gi sebab kerja. Pape pon aku doakan kebahagiaan beliau dunia dan akhirat bersama teman hidupnya. Congrate sis.

Cerita pasal Bersih makin pudar.

Kisah seorang lelaki yang da tukar jantina nak tukar dlm IC tapi x boleh. Pape pon name perempuan lelaki tu memang sedap..haha~~

Kes perempuan kena ketuk ketampi bogel dulu da pun ditutup kesnya. 

Salah seorang ayah kepada coursemate aku da kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah buat arwah.

Malam ni Malaysia kena skor lebih 2 gol kalau tak bye~bye~ Brazil 2014.

Last and not least. dekat 3 bulan tak jumpa dia. 

 regrets and hatred is two fucking different thing

Sunday, June 19, 2011

Faliing Comrades.

Shit happen when we least expected..well that's what i'm feel right now. But it's all my fault for letting it happens. Maybe this is the time when I should know when to draw my curtain.

Berita Terkini

Assalamualaikum kepada viewers2 sekalian. Masuk td aku bace kt blog serius ada 2 kemalangan horror yg melibatkan kenderaan mewah. 1st yang terjadi kt litar sepang time ada pertunjukkan GT sepang. Kereta porche putih tu gi langgar kereta ferrari kot. x de la terok sgt kalau nk dibandingkan ngn 1 lgi kemalangan pon dkt area sepang. Kali ni kt highway sepang. Kereta lamboragini muchielago gi kejar bmw m5..tah cmne tetibe lak boleh eksiden lambo tu..pecah terok lambo tu.untuk gmba sila lihat kt sini

utk video yg porche langgar ferrari tgk bwh.

video


Barai terok syial Lambo ni.

kredit to blog serius for this news.

Yang awesome,


-ismeth azril-

Thursday, June 9, 2011

Review : Super 8


warning : spoiler alert !!!

Superb. Tu je yang aku boleh cakap. Despite of what happening as you can see in my previous entry, aku akan menulis review movie yg latest aku tengok iaitu kalau korang tengok poster kt atas tajuk die SUPER 8. Kalau korang ada terbaca sinopsis dia kt mana2 pon korang akan fikirkan citer ni mesti a typical classic alien fiction story. alien jmpe budak. Budak tolong alien tu balik planet die. Well fellas, its much more complex than that. 

So, movie ini telah dicadang kan oleh seorang member aku yang mengatakan rating die sama mcm X-men First Class yang baru kitorang tengok semalam. Kalau citer X-Men tu sampah boleh la aku nk prejudis ke pe tp bler cter x-men tu boleh dianggap awesoem, mesti citer ni seperti jugak. Setelah membaca sedikit sebanyak sinopsis citer ni dan melihat rating yang telah diletakkan oleh cinema online to be honest I'm really impressed. So, kitorg pon bergerak la ke  GSC Alamanda. Biler da sampai kaunter dan tengok seating, hampir penoh syial. But lucky is in our favor mcm semalam bler kitorg berjaya mendapatkan seat reserve buat kali ketiga berturut-turut dalam masa seminggu. Meskipun seating x bape tgh mcm 2 movie sebelum ni tp watahel, tiket student, seat reserve jgn merungut. Bersyukur dengan apa yang da dapat.  

So trailer bermula. Damn masuk ni da tiga kali tengok trailer yang hampir sama 3 movie berturut. Xpe. So the movie begin. Permulaan citer ni agak slow dengan die citerkan kematian mak kepada watak utama movie ni. And the story continue with the pengenalan watak2 lain dan sebagainya. Ok for the first 30 minit dia x tunjukkan langsung rupa alien tu plus dia hanya menunjukkan konflik dan isu kekeluargaan dalam cter ni. Die menceritakan Super 8 ni sebenarnye ape..aku x nak reveal..kesian kt korang. Aku cter banyak kang korang x tengok lak citer ni. Then gi tgk citer KL gengster. Eh shit. termerepekk. OK sambung. Da 3/4 penceritaan baru dia tnjukkan rupa alien tu..Holy shit memang buruk syial..haha~~

So aku akan ceritakan beberapa part or point yang bestnye pasal movie ni. 1st seklai, memang biler korang bace sinopsis ataupun tengok trailer ni, korang akan terfikirkan yg cerita ni memang cerita yg mengetengahkan konsep alien and sort of that but seriously no. Spielberg memberatkan penceritaan dari segi isu-isu kekeluargaan. Menjadikan macam major dalam movie ni adalah isu kekeluargaan dan isu alien tu adalah sangat2 minor. Membuatkan penonton x macam tengok citer alien pon. 

2nd, movie ni sangat bagus dari segi pembahagian watak. Kalau tengok setiap character mempunyai character2 die yg tersendiri yang membuatkan penonton boleh kenal dengan mudah setiap charater pelakon2 tu. So a big credit for that.

3rd, kalau siapa yang memang follow cerita-cerita dan movie-movie arahan Steven Spielberg memang akan perasan beberapa elemen atau trademark dia. For this movie alien dia besar giler. Ada la dalam saiz 3 ke 4 tingkat bangunan so memang besau lahanat la kn. So dia akan gunakan signature stail mcm ada T-rex tgh lalu mcm Jurassic Park. Mula dengan ada kesan gegar. Then ada barang2 berat kena angkat terpelanting sana sini. Plus dengan kesan daun gegar sebab hentakan kaki alien tu. Quiet familiar move ain't it. Pastu bunyi alien tu ada la mcm bunyi predator. Eh jap !!! predator spielberg gak ke buat ?? Tp tu la..byk bnda yang memang bila kita tgk kita akan cakap.. " Oh !! stndrd mcm citer spielberg je ni " haha~~

4th, bak kate senior aku, Unsur2 kekaguman sangat penting dalam satu-satu show x kira movie ataupun teater. Ini nak bagi penonton bukan takat tonton tpi penonton akan igt citer tu. Sebab tu cter spielberg, Bay, Nolan ni aku akan igt beberpaa signature or trade mark diorang. So bagi aku unsur kekaguman dalam citer ni memang banyak. Tp aku pon kurang pasti apa maksud unsur kekaguman tp maksud die sort of mcm unsur awesome dlm satu-satu citer la.. Bagi aku, aku agak kagum ngn directing Spielberg yg mengubah angle citer tu dari citer berunsurkan alien kepada citer berunsurkan kekeluargaan. Sebab biler tgk tajuk, then tgk sinopsis bnda yg korg akan terfikirkan mcm alien jumpa budak. Alien kasi power kt budak. Budak selamatkan alien. Budak tolong alien balik planet die. Quite clichee~ bagi aku. So bler die twist kan cter ni ke arah lain. Memang interesting la. Damn satu je. haha~~

5th , aku agak suke skrip dan lawak die. Sangat-Sangat bersahaja. Boleh kata dalam versi maharaja lawak, lawak dia taraf sepah la..bukan lawak amir. haha~~ 

6th, pembahagian plot dia sangat interesting, dia x naik secara mendadak xpon dia nye plot naik secara perlahan ka pa. Memang dia naik secara cantik la. Penonton x terlalu susah nk follow x pon terlalu ngntok nk follow.Membuatkan aku x terfikir ape pon just nk fokus pd citer je. memang full credit pd Steven spielberg for his awesome plot. Memang boleh nampak betapa pengalaman menjadikan Spielberg tu spielberg. 

7th. Nilai-nilai kekeluargaan dia memang kuat. Memang msg yg nk disampaikan tu memang sampai la. Aku suka moment dalam cter ni bila bpk watak utama dan bapak watak sampingan tu berjumpa. Memang jadi la..Emosi dia bagi aku memang sampai. Rasa sedih suma la. 

8th and the last. Aku suka pelakon2 yang x terkenal ni. Dalam citer ni most of them are whether kids yang jarang berlakon x pon pelakon2 lama yg jarang da munucl kt layar wayang ataupun tv. Yang terkenal pon sorang tu adik kepada Dakota Fennings. tah betul ke x ejaan tu..haha~~ Sebabnye biler pelakon baru or x terkenal ni berlakon kite akan tertunggu samada dia boleh ke x berlakon. And yes all of them meskipun budak2 lagi. Tapi most of them can act very-very well. 

So bagi aku citer ni memang perfect memang awesome. Dan memang spielberg. haha.. Kalau Michael Bay hebat ngn citer yang gunakan unsur2 Moden dan futurastik dia tetap x boleh nk lawan the old school style of  Spielberg. X perlu nk ade awek yg hot dan sexy. Xperlu scene kissing antara hero dan heroin. Just a perfect plot with good acting is just more than enough.  Memang briliant. la gua cakap sama lu. The only weakness citer ni ade 1 part bunyi bising dan bingit gila. Aku x nk kacau part tu..haha~tp part tu je la kelemahan dia. Memang citer ni xde sangat effect visual bala-bala tu tp plot penceritaan dan acting citer ni memang bagus.  X lupa gak pada penkarakteran pelakon dia sangat bgus..aku da ckp td x nk ulang lenguh jari nk taip. Tu je la kot review aku psl movie ni. X sangka lak aku panjang. Aku bajet nak pendek je. Overall 4.67 out of 5  star for this movie. Adios maderfaker.

moral : citer ni lagi best dari X-Men. Serious.

Moral 2 : oh lupe this is just from my humble opinion and thought. Maybe ada yg x suka bila da tgk cter ni tp pedulik ape gua. haha~~

Moral 3 : Macam bese aku akn taruk sedikit gamba yg aku telah struggle nk google search saje nk kasi menarik.

Yang awesome ,

ISMETH AZRIL 

All the group of the production team

Kecik-kecik da pandai shooting filem


Pistol??

Ni la adik dakota fennings..damn aku silap ejaan.




The Call's of Duty.

Untuk entri kali ni, aku x pasti nak taruk tajuk ape so aku pon taruk je la apa yang aku rase bersesuaian dengan situasi dan apa yang aku tengah rasa sekarang ni.

LAHANAT !!!

Tu benda 1st aku akan cakap x pon menjerit biler aku fikirkan pasal benda ni. Aku cakap straight la. Aku cukup x suka kalau orang ambik ringan dengan apa yang aku report. OK aku phm la korang mungkin x suka aku kn. But for the sake of your duty, why don't you put aside any personal matter and focus on your work professionally. Seriously I know you might want to test my patience and  want me to burst my anger just like that  so that you will have something to fuck me up after that. To be frank I'm not the kind of person that will just go and say the dirty word to show my anger. Well I'm not like that although I really love to say like FUCK or maybe SHIT whenever I want wherever I like. I may think all of the consequences of what will happen after that. All the pro and cons and after I will do whatever I think the best for both parties.

 But yet there you are being fuck up with all the  privilege that you have in your fucking office. I know you might too busy have all sort of work like talking, watching the Astro's program on the television plus with your superb stereo but yet is it too much for you to spend just 2 minutes to go to the room and check whether that room  is really empty or it might have any person stay in there. If no one is there you can just switch off the light in that room and continue with your usual work. Seriously guys is it hard enough to trust me then fine. Go there and just check it up. That's all. With that you might save hundred of ringgit and you can used it to fix my fan as fast as possible.

Seriously I know the fan in my room will be repaired at the very least before another session start. So I don't really care. I'm lucky enough to have one of my friend that have empty space for me to just sleep and rest with some moving air to cool myself . But if don't , I think it is about 4 weeks I will be sleeping without any moving fan in my room. Asswhole to that. I know I might an idiot with poor results and anything compare to you guys that have 1st class degree, master or PHD but yet I still know the reasoning to anything that happens and I will response the best for both parties. Although in the end I will be the one that need to endure all the consequences. But still I know to work professionally and the best. But yet why you didn't want to be professionally and answer to your call of duty. And yes... Fuck off to that.

This is just a hand signal.

moral : ape jadah nye aku tulis bi pon x taw..mungkin di luar sedar aku memang awesome begini.

Yang awesome, 


ISMETH AZRIL 


   

Wednesday, June 8, 2011

Review : X-Men First Class

Best !!!!. Tu la yg aku dpt bler aku tnya orang cter X-men yang baru ni best ke x...hahahaha~~~ Mesti korang ingat aku yang cakap kan.

Assalamualaikum kepada viewers yang Muslim dan Ohaiyouk pada viewers yang dari Jepun. Terutama sekali pada Cikgu Oda lah sebb sudi jenguk blog aku yg serabut ni. Ok biler korang bace perkataan awal mungkin korang akn fikir aku akn ckp citer ni best..xde la aku sje je nk test..Ok Hari ni 8 Jun 2011 aku pergi ke GSC Alamanda utk menonton taya gan citer X-Men yang terbaru iaitu X-Men First Class. Secara amnya aku x nak tgk citer ni sbb aku takot citer ni akan mengecewakan aku macam 3 eh 4 movie X-Men sebelum ni. So for safety precautions aku pon tggu dn dgr beberapa org yang dah tengok citer ni.

So, bler aku da tnye la 3,4 org member aku psl cter ni ramai. yang memeberi response yang positif psl citer. So aku pon cube tgk dan dari segi jalan cerita dia mmg agk berlainan la. Eh jap tgk poster dulu.


Ok poster dia agak shit !!! Ni tahap 3 tanda seru aku taruk. Aku rasa Poster dia memang x menarik dan pelik. 1st time aku tengok mati2 aku ingat ada pulak karakter James Bond dalam X-Men ni.



Tengok 2 karakter ni..sama x ??

So aku memeang da sedikit prejudis dengan citer ni. Awal2 la k. Selepas seminggu lebih kot , aku baru tertengok trailer x-men ni time tengok citer kungfu panda kot..Dem mcm best la lak. Plus aku sanagt suke karalter Magneto. Power Dia sgt awesome. Walaupun mmg x logik mcm mana dia boleh terbang ngn guna kuasa magnet dia tu je..tp watahel..So selepas itu aku pon mula bertanyakan psl citer ni and yes ramai kate citer ni best.. 

So back to the review..citer ni secarea kasarnye nk citerkan kenapa Magneto tu Magneto..knape Professor X tu Prof X..kenapa??err~~err~~tu je secara luaran..Tp dalaman die die ceritakan la time magneto kecik cmne..kalau ade yg igt kt movie ade tnjuk sat ja time yg 1st kot wktu mak dia terpisah ngn dia..Dalam movie ni dia tnjuk apa jadi sebenaqnya lepas tu. 

So, nak dijadikan citer mcm kita tau memang Magneto ni bencikan manusia normal. Dan memang dia sayangkan mutant. Dalam citer ni ada tunjuk. Ermm so setelah beberapa konflik akhirnya terjadilah permusuhan the X-Men dan The BrotherHood. And yes time ni Charles Xavier masih boleh berjalan. And yes dalam ni tunjukkan gak macam mana dia lumpuh. So for the review aku listkan ikot point2 penting la. Wat  sistem karangan 1 point satu perenggan. 

So the 1st point. Aku ni boleh la nk cakap agak follow citer x-men. 1st time tengok kt NTV7. Memang stail ah citer die. Walaupun cartoon die mcm tah pape..tp die mampu buat aku tertunggu2 kt depan tv time hari ahad. So biler akutgk 1st x-men movie..ok memang lain gila. Makin lama makin menjauh dari konsep asal cter karton X-men yg asal ni. Effect paling stail memang Magneto rr..pergh memang stail ah boleh angkat bangunan apa bagai. Then, biler dtg ke citer n i maybe aku agkprejudis dengan storyline citer ni. Tapi biler aku tengok sinopsis ngn trailer..Damn it. Banyak giler aksi Magneto. Holi krep. So kalau sesape yg peminat x-men aku rase msti akan trfkir kenapa magneto ni sangat2 bencikan manusia biasa ni. And macam mane Professor X boleh lumpuh. Seingat aku, x de kot die citer psl 2 benda ni. Bagi aku mcm penting la sebab bende ni adalah antara misteri x-men yang x pernah terungkai. So bagi aku citer ni agak unik dari segi story line. 

Keduanya, dri segi acting aku mmg x bape knal sgt pelakon die..tp yg kompem yg brlakon watak xavier tu ada lah mamat yg same brlakon dlm Wanted..aku tgk citer Wanted tu agk Sucks tp bler tgk balik dlm X-men ni agk bagus la..trmasuk la pelakon yg lain tu mcm watak Magneto, watak Shaw schmidth dan lain2 agak bagus so memang kredit to the pengarah.

Ketiga, dari segi effect die memang terbaik dari ladang. Part paling best biler magneto angkat kapal selam dari dalam air..tu memang stail siyes cakap..lain2 pon same gak la..part time magneto hold berpuluh peluru pandu tu memang totally awesome..n lain2 lagi la..haha

Rasenye tu je la yang aku rase review aku..Konklusi..X-Men First Class memang terbaik. And yes karakter magneto adalah paling awesome penah aku tgk. Full kredit pd pengarah die yang aku x taw name yg berjaya mebuatkn aku rase berbaloi tgk wyang citer x-men ni..4/5 star aku kasi kt movie ni..tu je kot aku nk reviewkn..adios maderfaker.

moral : apa aku ckp ni based from my knowledge when watching its cartoon but not comic..maybe ade bnde2 yg aku ckp xde tu kt komik tp wattahel..da ni je aku taw...so long sakker..
  
Moral 2 : enjoy the trailer and the pictures.

Yang benar,


ISMETH AZRIL

Magneto versi tua

Magneto versi kartoon ( bapak tough syial)

Magneto versi muda

the whole team



Friday, June 3, 2011

Review : Pementasan Teater TylcKooUns


Assalamualaikum pd viewers, tnpa berlengah aku akn teruskan sessi review. Kali ni aku nk men"review" pementasan teater yg aku tgk hari sabtu mggu lpas yang brtajuk Tykon. Tok ejaan sebenar sila tgk di poster yg aku da letak kt ats. Sinopsis cter ni mudah. Ianya mengisahkan ketidakadilan seorang Tykon yng memerintah di suatu kawasan yang bernama Siempang. Lalu datang seorang pengikutnya sendiri bernama Manan yang mahu membalas dendam atas ketidak adilan Tykon keatas  abang angkatnya, Long yang telah difitnah ats jenayah rogol yang tidak dilakukannya.

Ok ni adalah isi cerita yg aku phm la. Tp tok overall sinopsis sila tgk sini . Sinopsis yg ditulis kt sini x sama sg ngn apa yg aku tgk..tp ade la 1,2 point yg sama la. Ok tok review ni aku pecah kpd beberapa bahagian :  Skrip/jalan cerita , pelakon/chorus , dan juga pengarahan. 

Skrip / Jalan Cerita

Ok ni adalah antara teater paling stylo penah aku tgk. Bukannya apa, dulu time iecaf dlu penah brbncang nk wt citer brstyle kn ala-ala Godfather cmni. Tp x dapat. So bler tgk pementasan yg berunsurkan begini mmg mmbuatkan adrenalin au memancut-mancut je bler tgk..hahahaha~~ Seriously bagi peminat Godfather maybe boleh terima cter ni dan lyn la cter ni. Pape pon jalan cter teater ni mmg cantik. Dia menggunakan teknik yg aku pggil sbg penceritaan semula. Ok ni term yg aku reka x taw wujud ke x. So dalam cter ni dia mulakan dgn pembunuhan beramai-ramai, Mass Murder oleh watak Manan ke atas kuncu-kuncu Tykon di sebuah kelab peribadi milik Tykon. Kemudian cerita diteruskan dgn seorang wartawan muda name pe tah aku x igt yg dtg ke situ utk mndptkan cerita sebenar tntg amukan Manan. lalu dia ditgkp oleh kuncu-kuncu gengster di situ dan di"interogate" oleh ketua gengster itu. Dari situ kita akn taw time line die wktu tu da 2 taun lepas Amukan Manan tu. Dan dari situ penceritaan bagaimana dan mengapa Manan mengamuk dan sebagainya lah. Penceritaan mcm ni bgi aku menarik sbb penonton akn terikut-ikut dalam cerita ni.

 Dan dlm pementasan ni gak penonton x kn lost dr segi time line dan juga story line sbb biler dlm sesuatu penceritaan semulanye pementasan , penulis skrip will tend to move the story 1 part to 1 part. Sbb tu dlm pementasan tykon ni , bler strt je flashback flow cerita dia akn naik 1 part to 1 part dari Manan, Long n 1 watak utama lagi bernama Ramona kecik smpai la dia besar. Bagi memudahkan penceritaan ni dia menggunakan chorus yg akn bertindak multitasking bkn stakat nk mencantikkan pementasan tu malah mereka ni menjadi pencerita pada sesetengah scene bg memudahkan flow flashback ni.

Dari segi skrip mmg bersahaja tp still lg dalam character masing-masing. Err..rase ni je kot yg aku boleh katakan tok skrip. Move to the next part.

Pelakon / Chorus

Ada 3 pelakon utama dan 7 pelakon tambahan dalam cerita ni. Chorus lak ade bape tah. Dalam 10 org kot. So mmg ramai la pelakon dlm pementasan ni. Bagi watak utama Manan, Long, dan Ramona ada 2 org yg memainkan setiap watak yakni watak wktu kecil dan besar. Bagi aku, pelakon -pelakon yg memainkan watak ni mmg bagus. Most of them aku dpt taw are really a teater student so lakonan diorg mmg mantap. Tp yg aku respek adalah yg memainkan tmpt Chorus. Sbb ape aku respek diorg sbb diorg ni kena berada di pentas about 90% cerita ni. So stamina, Suara diorg mmg kena kuat dn mantap. Sebabnye. Diorg bkn je takat kena berada di pentas tu nk wt ramai ataupun diorg nk cantikkan pementasan then keluar. Tidak sesama  sekali. Diorg ni kena pegang watak kuncu-kuncu Tykoon, jd gengster-gengster, diorg kena berlari lari 1 pentas, bersilat, kena bercerita lak. Pergh mmg penat syial. Aku tgk pon respek giler diorg. But some of them ade la da lari skit stamina biler da kena lari-lari. Pastu kena menjerit-jerit gak. Mmg pancit gak la kn. And 1 bnde yg knape aku respek giler diorg. Sbb aku rase kewujudan diorg x tenggelam lgsung dlm pementasan ni. Diorg pnye kewujudan mmg on par same je ngn para pelakon.  

Overallnye aku mmg kagun sbb koreografi chorus mmg betul-betul mencantikkan pementasan ni. Dan ditambah dgn kemantapan pelakon-pelakon yg berjaya membawa watak dgn baik. Mmg aku respek la. Now lets go to the next part.

Pengarahan.

Aku mmg suke tgk teater yg cantik dri segi flow cter, balance antara pelakon dan sebagainye la. And yes bler aku tgk most of the produksi mmg major in teater mmbuatkan aku rase berbaloi tok dtg dan byr tok tgk pementasan ni. Aku rase mcm da lari dri point sebenar. Damn !!! Ok so kalau dilihat. ada beberapa sbb kenapa aku rase pengarah cter ni patut dpt standing ovation personally.

1. Pengarah menghidupkan setiap character ats pentas tu. Even yg jd chorus pon x tenggelam ngn plakon. Ni membuatkan. kesemua mereka ni tmpk penting setiap kali ats pentas dn kena tgk setiap apa yg depa buat.

2. Pengarah berjaya membuatkan teater ni sgt cantik. Sebabnya kalu dilihat koreograf para pelakon bersama chorus mmg cantik giler. Dia berjaya membuatkan movement pelakon. keluar masuk pelakon, levelling , blocking mmg cantik giler. Tambah lak lighting kt situ mmg cantik. Dia memanfaatkan setiap apa yang ada. Dgn kain layar putih kt belakang dn lighting kuning kt ats pentas. die cantikkan scene pelakon dan chorus berlari berpusing-pusing pentas. Mmg cantik giler effect lampu tu kt layar yg mghasilkan shadow org berlari. Mmg awesome. .

3. Di dalam pementasan ni. Kita boleh lihat almost all of the character kt sini watak jahat. Almost all of them have their own hidden agenda inside. And even character Manan yg sebenarnya nk membalas dendam akan dilihat mcm watak antagonis smpaikan penonton kena berfikir siapa sebenarnya watak antagonis dlm cter ni. Tujuannya dia nk penonton berfikir dn mencari siapa sebenarnya watak antagonisnye. 

4. Ok point ats tu xde kena mengena ngn pengarahan tp taruk je la..

5. Isu-isu yg pengarah ingin sampaikn tu aku rse smpai sbb aku dpt tgk isu-isu sperti penyalah gunaan kuasa oleh golongan pemerintah dan lain-lain lagi la.. aku rasa mmg nmpk lihat dgn isu-isu lain yg aku x igt..haha~~

Aku rase ni je kot yg aku nk tulis tok pementasan teater tu. Aku rase sgt-sgt berbaloi sbb teater ni betul2 best . X byk kelemahan ketara yg dpt dilihat pd pementasan ni. Maybe tok mase2 akn dtg pd part tgh penceritaan adalah lebih baik slowkn lgi music background sbb suara dn live audio jd bertindan-tindan membuatkan penonton kdg-kdg x dgr apa yg dickp oleh pelakon ataupun chorus. Pd permulaannya aku nk tgk cara lakonan seorg yg da dipanggil sbg aktivis teater tp akhirnya aku dikagumkan dgn kecantikan koreografi chorus yg betul-betul mencantikkan pementasan ni. A solute and congratulation to all of the production members for this show. 

moral : ilmu teater aku mmg sikit kalau ade sesape yg nk tmbh ataupun nk komen mmg dialu-alukan sgt sbb aku ni pon masih kerdil dlm dunia teater ni.

moral 2 : bwh ni ade sdikit gmba yg aku dpt search kt internet

moral 3 : 1 bnde je yg aku kecewa. None of us: aku palie n hazal yg trigt nk bwk kamera. Kalau x msti dpt tgkp gmba yg watak Ramona. She's really hot dude.


Watak Long dan kuncu-kuncu Tykons


watak Manan dan Cikgu Gadak.

antara gambar-gambar semasa pementasan







kredit this 3 picture from kematz blogspot for the mash up picture. Quite cool n awesome.


Friday, May 27, 2011

where's your manners dude ??

Assalamuaalaikum pd viewers Muslim dan salam sejahtera saya ucapkan. Rini bnde simple je aku nk ckp. Manners. Tp manners yang aku maksudkan ni bukannya manners yang standard kita tengok conoh klau kita tgk manners budak-budak zaman sekarang yg makin sucks, tp aku nk lebih pada working manners atau pun ayat lainnya working ettics.

Ok sekarang ni bilik akunye kipas tgh rosak. Secara amnya mmg aku da bajet sbb 2,3 hari sebelumnya mmg au psan kipas tu da wt hal..dengan wt kaur bunyi ape bagai sume. Malam terakhir kipas tu bekerja die berbunyi terok giler smpai mmber aku ckp bilik aku mcm kt zoo. DAMN lu. Lepas tu aku tido bngun terjage kul 3 lebih da x jalan. Faker tol la.. Esknye aku straight la gi opis nk wt report lpas anta mmber aku gi hentian kajang. OK then lpas aku report aku mmg da aspect abih lama seminggu lebih baru nk repair kot. Lepas seminggu aku tanye la balik kt opis fine diorg ckp:

" Kitorg da wt reprot ngn tecnician UKM, so lpas beberapa procedure baru dpt repair kot..."

lebih kurang cmtu la ayt nye..aku pon mmg phm sgt sistem bala~~bala~~ ni..SO then tggu la..nasib bek ade la sorg mmber aku ni bilik die kosong so aku tmpg la tido ngn lepak sume. Aku mmg x suka sgt sebenarnye nk lepak bilik org sbb aku takot tuan bilik tu x selesa sbb aku pon kompem x selesa sgt kalau ada org dok lepak bilik aku. Lepas seminggu lebih aku pon gi la lagi nk tanya balik psl bnde ni. yang jagenye ade 2 brader: sorg brader rambut nk berkati taruk minyak lagi sorg bdn besar. Aku pon tnye,

" Assalamualaikum bang, nak tnye biler ekk technician nk dtg sbb kipas saye da seminggu lebih rosak ni.?? "

Brader bdn besar tu pon ckp.

" TUNGGU JE LAA nnti diorg dtg diorg repair la.."

Cmtu la lebih kurang ayt dia. Ade plus minus bnde x penting. Ni kira ayt penting die la. Ayt yg wt akmu rse pissed off. Sbb pe aku boldkan perkataan tu sbb time tu ayt die mcm marah aku lak sbb aku dok dtg tnye.. Wei fuckoff la bilik aku tu da seminggu lebih x berkipas la..nasib aku ade kt bilik org. Kalau x mmg sauna la aku dok dlm tu. ASSWHOLE sungguh.

Ok aku mmg phm mybe die meluat la aku dok dtg..aku rse tu kali ke 2 kot aku dtg lpas aku report. Bukannya hari-hari aku dtg tnye, " biler nk repair kipas bilik aku??" So watafak die nk pissed off ngn aku. Supposed aku yg patot pissed off sbb bilik aku yg xde kipas. Come on la..xkn la statistik tntg pekerja kerajaan ni mmg fuck off ttg work ettics ni betul kot. Paling x pon kalau nk ckp lmbt lg technician nk dtg korg smbil senyum je la ckp kt aku ni. Ni x ..da la x senyum..pstu boleh pulak nk marah aku balik. Ni da msuk 2 mggu kipas aku tu x berepair..aku akn tggu lagi la..so so where's your manner's dude and ASSWHOLE to all you peeps.!!!



moral : xde moral sbb aku dok mencarut je..eh ade moral bru dpt idea.. SABAR SEPARUH dari IMAN.. Tp sabar aku ni da lebih dari separuh ni.

Thursday, May 26, 2011

Review : Kongsi


Assaalmualaikum pd viewres yang Muslim dan Selamat Sejahtera pd viewers yg bukan Islam lah ye. Aku baru je lepas tgk cter kt ats tu. Kongsi. Nk tgk wyg  x mmpu kn duit xde. Jd kena la tggu smpai die kuar kt tenet dan aku agk trkjot awl giler da kuar. Kredit kpd  Astro kerana memperkenalkan Astro First dan kredit juga kpd seorg insan bernama Kuryu yg rjin gila nk rakam dr Astro then upload lak kt tenet. Kuryuu lu mmg awesome. 

Berbalik kpd cter Kongsi. Aku mmg agk brminat ngn cter ni sbb cter ni agk unik dr segi konsep idea die sbb seigt aku xde lg KOT cter Malaysia yg berunsurkan assasin2 ni. Klau cter gengster2 ni da byk ah kuar. Tp konsep cter yg psl assasin2 ni rse xde lg kot. Agk bgus la idea ni dan kredit pd Farid Khamil sbb berjaya menghasilkan cter2 cmni.

Ok tu the best part. Now review cter ni. Aku agk meletakkan high standard bgi cter ni. 1st, idea cter ni agk bernas. 2nd, pelakon utama  die ditugaskan kpd Artis Paling Popular iaitu Si Sam adik Zizie Zety. Aku knal si Sam tu dr die x trknal lg..Wktu die berlakon kt telemovie-telemovie kt Astro. Aku mmg respek dr segi pghayatan watak die. Tp makin lama byk filem die da mcm hampeh.. mybe aku sdikit prejudis kot. Tp seriously aku lagi suke lakonan die time die x terkenal lagi. Mmg best. 3rd, aku agk trpengaruh ngn trailer cter ni yg byk kali ditygkan tiap kali aku nk usha movie dr taun lepas kot. So aku mmg bajet nk usha kt wyg la. Tp last2 tggu kt tenet donlod..hahaha~~ 

So lpas menunggu dkt setengah jam nk donlod then aku straight tgk. Pergh x penah2 aku lpas dnlod straight tgk. Selalu tggu 2,3 mggu bru nk tgk. Tu je da menunjukkan betapa aku meletakkan high stndrd pd cter ni. Ok lpas abih je tgk, dem aku agk kecewa ngn penceritaan cter ni. Mybe sbb xde subtitle kot kt part ade bhasa Thailand mmbuatkan aku x phm ape yg trjadi tp overall nye aku mmg x phm knape waak si Sam tu nk kne bunuh ramai ahli kongsi gelap. Nk kate die ade dendam ke pe x jgak. Byk lagi la yg pd aku sgt kurang pd cter ni. Idea cter ni mmg best. Tp malangnya mybe Farid Khamil fokuskan pd aksi dan lawak cter ni sampai aku rse plot cter ni diabaikan terus. And yes ending die mmg asswhole. Aku mmg x nafikan cter ni mmg best lawak2 die..aku mmg gelak..tp pd penceritaan die, plot..mmg total sucks la..aku rse kredit cter ni pd Azzad pe tah yg mamat Penang tu. Tp byk lagi yg boleh direpair pd lakonan die.

So overall nye aku boleh kate filem Kongsi ni boleh dpt 2.3 bintang dr total 5 bintang. So akuhrp sgt Farid Khamil bykkn tgk cter2 yg bagus dan belajar lebih lg pengarahan filem sbb seriously die mmg byk lgi kne balajar tntg pengarahan. Tgkla cter2 yg bagi aku bagus mcm cter Inception arahan Christopher Nolan. Xpon byk lagi la..Harap2 si farid Jkahmil dpt balaajr dr kesilapan melalui filem ni.

NI aku ltk link mane taw kot2 ade yg x tgk lg dan ingin donlod cter ni.

ni part 1 :
http://www.mediafire.com/?ro5pzud3xoenic4

ni part 2 
http://www.mediafire.com/?thjlgi3cc5ajjd2

moral : ni hanyelah suatu humble opinion dr aku. 

Yang benar, 

-ISMETH AZRIL-

Sunday, May 8, 2011

Review : Seru.

Assalamualaikum pd pembaca yg Islam dan Ohaiyouk kpd pmbaca dr jepun. Yosh..short sem yg memboringkan nk mati membuatkan aku bace memikirkan entri tok blog aku kali ni. Setelah difikirkan semasa di dalam jamban mahu pu n semasa mandi.. aku menekad utk memberikan review ataupun dlm erti kata lainnya pendapat aku dlm satu movie yg x lah baru sgt kuar tp boleh rr nk kate baru..yakni bukan cter Fast Five..bukan juga Thor..tetapi movie yg bertajuk Seru.

ni poster die.


Ok..maybe ada yg ada kata..watafak tgk cter melayu...haha..da tu klau bkn kite sape lg nk skong industri perfileman Malaysia ni. X kn kita nk hrap Cristopher Nolan x pon  maybe Leonardo Dicaprio kot nk tgk cter kite ni..ye dak..So skrg da boleh dikatakan nk msuk or maybe da msuk musim panas ataupun boleh dipanggil Summer 2011..Selalunye kaki wayang seluruh dunia akan menantikan Summer setiap tahun sebabnya selalunye filem-filem Hollywood khususnya akan menayangkan pelbagai cerita2 yang aku rse boleh ditargetkan box office tok tahun ni..dan aku sndiri pn da bajet ngn member aku tok saving dlm rm50 rr dalam nk tgk movie tahun ni..sbb ape..ok aku akn listkan movie2 yg akn dikeluarkan ataupun dlm bahasa omputihnya direleasekan dlm Summer ni..

1) Fast Five
2) Kungfu Panda 2
3) Cars 2
4) Johnny English Reborn ( Ok ni aku bru taw time tgk trailer ritu kt wyg)
5) Transformer 3
6) Harry Potter and the Deathly Hallows part 2

Ok ape yg aku list ni baru skit je..ni boleh la nk ckp list movie yang aku plan nk tgk dlm mase sebulan 2 ni..tu pon ade yg aku da tgk mcm cter Fast 5..haha~~

Ok fellas back to the topic paling atas..movie Seru ni diarahkan oleh seorang pengarah muda Pierre Andre dan juga seorang pengarah yang aku x kenal yakni Woo Ming Jin..damn mmg aku x kenal pon mamat ni.Sinopsisnya cmni la..aku pendekkan je la..klau korg nk lebih taw cri rr sendiri sinopsis die x pon tgk je wyg..nk murah gi kt mane2 wyg GSC then mntk la stdent price..da dpt dlm 7 ringgit kn..haha~~So cter ni mengisahkan situasi crew2 perfileman yang sedang menjalankan penggambaran di tgh hutan..and pengambaran filem itu terpksa menghentikan shooting diorg sbb ade crew diorg tetibe kne rasuk. klau nk taw pe jd lepas tu korg gi la tgk cter tu kt wyg2 yg terdekat..haha~~x kn aku nk cter abih kot...So cter ni aku rating kn sebagai 4 bintang drpd 5 bntang. dan ade bebrapa sebab yg agk amatur dari aku knape aku ckp cmtu.

Ok cter ni bagi aku antara cter pling rare yg aku penah tgk yang orang malaysia penah buat. Knape??? senang je..cter ni die gnekn konsep live kamera on the scene..ni term yg aku boleh fikirkan..aku x taw ape term paling betul tp lebih kurang cmtu la..mksudnya kameraman yg rakam pon turut same berlakon dlm cter ni..klau korg tgk stndrd cter kameraman x terlibat dlm perjalanan cerita..cume 1 or maybe 2 cerita la..n 1 of the movie yg gune knsep yg sama adalah satu movie yg bertajuk Quarantine and dari preview yang aku bace mmg cerita seru ni menggunakan konsep yang sama seperti Quarantine. So disebabkan cter ni adalah cter triller..so korg akn dpt rasekan bagaimana cuaknya keadaan contoh ade 1 part cter tu ade 2 org character. Sorg pgg kamera..n sorg lagi kwn die tgh jlan tgh hutan cri kwn diorg yg kne rasuk..n tetibe diorg boleh lak jmpe sorg pompuan berbaju putih tgh sikat rambut tgh2 hutan..babi seram dowh..aku tutup je mata time tu..cuak giler..

Ok then bagi barisan pelakon lak..ni paling dem..Sebelum aku gi tgk tu..aku tgk preview die kt cinema.com kot..die tulis name pelakon pierre andre, nora danish ngn awal ashaari..aku mrase fuck gak mule2..tp da ade org nk sgt tgk aku follow je la..usha2 mmg dem..diorg 3 ketul tu kuar dlm 10 mnit cmtu je..lpas tu da xde..fuck kn..aku baru je bajet nk usha nora danish dlm cter tu..tgk2 kjp je kuar..mmg damnaton without relief..Ok then aku pon usha pelakon yg sebenarnye mnjadi watak utama cter ni..ok aku mmg salute diorg sbb diorg mmg brjaya membawa watak2 diorg dgn sgt awesome...n none of them aku knal..ade pon sorg dua sbbnye ade la sorg 2 dri diorg yg aku penah usha lakonan diorg tu pon kt drama2 kt tv, astro dn sebagainye lah..n yet aku rse diorgnye lakonan lagi better dari sestgh pelakon yg agk terkenal..Salute to all of you.

Ok pe lgi ekk nk tulis..ermm~~hah dari segi skrip die gunakan bhasa yg agk bebas..walaupun xde kuar perkataan omputih..tp ade la die gne bhasa yg agk commonly used n mybe sdikit kasar..tp x keterlaluan..cntoh palign aku igt ade watak utama dia ckp sial kot..time tu die tgh tensen gila sbb dia sorg je yg hidup..yg len suma mati..so die mmg sgt depressed dn tertekan..err~~ mcm xde kaitan..tp bagi aku penggunaan bhasa diorg agk x terkongkong jd penonton boleh rse sperti ade dlm set tu tgh alami keadaan yg serupa jugak la..fuck pe bnde la aku tulis ni tp redah je la..

Lupe lak ad 1 benda yang aku baru terigt..pengarah cter ni Pierre Andre ngn Wong..wong~~pe tah name die lgi sorg tu mmg berjaya mghidupkan character setiap pelakon die..even pelakon yg kuar jap je..then pastu mati kena bunuh die brjaya tonjolkan..aku x psti la stndrd movie lain..tp dlm movie ni mmg setiap character para pelakon berjaya dinaikkan n seriously..awesome job n kredit to the both directors.

Dlm filem ni masih byk lgi kelemahan dri segi jalan cerita dn sbgainya yg pada aku msih lemah..ade la 1,2 bnda tp klau aku tulis dn ceritapon korg x kn phm melainkan korg da tgk cter ni..haha~~

So dari sini aku boleh ckp yg ade jgak prg malaysia yg berjaya membuat sesuatu movie yg pd aku sgt bagus. yes aku mmg x taw pape pon psl perfileman sbb aku x amik pon pape degree ataupun diploma dlm perfileman but yet bagi aku cter ni sgt bgus sbb die mmbuat kelainan klau nk dibandingkan dgn filem2 seram buatan malaysia yang lain. Aku bukan nk condemm perfileman malaysia tp kgkdg bagi aku skrg ni da trlampau byk sgt cter2 hantu buatan malaysia ni sampai kita boleh taw apa ending..apa akn jadi dlm sesuatu filem yg kite tgk tu..aku mmg x tgk sgt pon cter malyu ni..pling x pon donlod je tp bagi aku filem ni mmg agk ptot ditonton di wyg sbb lgi feel seram die..terkejot die..pergh..x terjerit aku tgk cter tu..So pd sesape yg hati kering..hati keras..x takot tgk cter seram terkejot ni cube la tgk cter ni..tu je la review dn pndpt aku tok filem ni..k ciao. Assalamualaikum.

moral : cter ni lagi best dari khurafat. and tok sesape nk usha ni la trailer filem Seru ni..and sorry klau akunye bhasa agk terok.


Wednesday, April 27, 2011

Pride.Part 1.

Mula dengan ucapan alu-aluan..ohaiyouk pd org jepun dan assalamualaikum pada yg muslim la yea..disebabkan aku da xde mood nk stdy sgt sbb tgk org len sume da abih exam..ditmbh dgn feeling melihat mr messi the talent of god bak style eye shield 21 yg mrujuk pd golongan2 manusia yg diberi bakat yg dia sorg ja ada..dem pnjg giler..pape pon messi skor..lg..kali ni 2 bijik lak lwn musuh seterunya yakni real madrid..mmg awesomely bored at 1st but the tempo changed at the other half. So ape la kene mngenanya pride  ngn bola ni??sh*t..da lari tajuk..xpe try msuk balik.

Ok td aku baru balik dr tgk match real madrid menetang barcalona yg diadakan di Santiago Bernebau..The match is not really great..1st half ngantok mcm nk mati..say o da mnguap..masuk half time straight lelap ats meja faris maju..msuk 2nd half..game sdikit naik tempo die dgn real mula mengasak kubu Barca..meskipun begitu Real msih lg tidak menganjakkan defend nya utk naik ke ats..mybe risau kot2 kne counter xde sape nk kejar messi yg thp syaitan laju..then everything change bler pepe..bkn pepek kne red card sbb terlampau kasar tackle alves x salah aku..dari situ mmg lompong giler Real nye defend dgn mudah messi skor 2 gol..haha what a fucking awesome player he is..gol 2nd x ley blah 3 defend die gelecek smpai dpn gol dn skor gol ala2 torres time mula2 msuk liverpool..ala gol yg style pelan je nk masuk..sperti mnunggu detik ia melangkau line gol..x taw gak tgk sndiri rr highlight..pyh sgt aish nk terang..pape pon at the end Barca mnang ngn Real yg bermain 10 orang..

Ok. Back to the word pride..ni adalah game kedua yang aku tgk dair 3 kali pertembungan antara Barca and Real.1st game el classico..( ok ejaan macam salah tp redah je la ) game yang boring dan x mcm el-classico langsung..real men mmg absorp je atacking barca dan serang gne counter bler dpt bola n byk gne dead ball yakni bola2 sperti free kick, corner dan sbgainye la...game berakhir dgn seri..then 2nd game diorg aku x tgk sbb ade exam..Madrid menang magically 1-0 dgn header lehanat laju oleh en Cristiano "the big head" Ronaldo..then game ni aku usha..and there is 1 fucking thing yg wt aku mkin menyampah bler tgk player skrg..PRIDE..ok apsl pride??msti pelik kan..sepelik tetibe mapley faris speaker rosak dn gne reason sbb bkak volume kuat sgt..~sigh~~

Pape pon..back to the topic..pride..sumpah aku tgk player skrg mmg mostly da xde pride bler men bola..sume men sbb mmg nk mnang..tp tah la mybe perasaan aku kot tp aku tgk sume men mcm x bersungguh je..SEBAB??? ok aku dok usha certain2 player especially yg position die mybe winger or mybe attcker midfield mostly diorg mcm tergedik2 suka sgt jatuh..org tackle sikit je..mmg la sakit tp mcm extreme sgt..dlm kata lain mcm berteater bler sakit tu..over mcm kne tembak jebler kne tackle..watafak dowh..serius aku ckp..makin lame makin ramai wt cmtu..bler aku tgk balik 2 game pertembungan Barca lwn Real mmg akn slalu ah nmpk..the most must be Mr Cristiano "the block head" Ronaldo ah..dari kt Man U lagi mmg cmtu..tackle skit da wt mcm kne tumbukan halilintar 15 petala langit dari pendekar laut ah..

Kalau kena ni kompem mati..bala~~bala~~


Memang gmpg..pastu klau referee wt bodo mule rr dok agkat2 tgn..watafak la..mmg aku taw kne tackle mmg sakit..aku baru kena skit time men bola ptg2 time kt skolah dlu pon sakit gak..tp xde la melanting giler babi pastu bngun agkt2 tgn..n dlm game ni..aku usha si Maria tu pon cmtu gak..lg la..touch minimum giler pstu jatuh mcm kena mcm aku ckp td la..kena tumbukan skaratul maut 15petala langit nye..yes maybe akn ade kate bpk naif nye ko..stndrd rr belakong cmtu..baru sedap ade kne card sume..mmg aku naif tp dowh agk2 rr..kdg2 smpai bnde yg x ptot dpt card pon boleh dpt card..watafak.. and biler aku tgk game ni..giler tgh rancak tetibe stop..sbb ade kne tackle skit pstu jatuh claim nk free kick..x dpt bebal agkt2 tgn..bler dpt laju je bngun..watafak kan..aku igt lagi time liverpool lwn man u ritu..liver menang 3-1..and time tu nani aku igt giler die kne tackle..pastu boleh bngun tnjuk kt referee.." tgk la..sakit taw keneww tackle tdieww.." pastu tetibe jatuh riau sgsorg nanges..aku phm rr mmg sakit la kne tackle..tp watafak ko wt tetibe bngun nk tnjuk kt referee ko kne sakit..pastu tetibe jatuh balik la kn nanges2 sume..

sumpah power giler die berteater sewaktu bermain.


And yet..biler tgk balik game ni..aku makin mengakui betapa berbezanya thp barca dgn tahap team2 yg len..da betapa fucking awesome nye messi klau nk dibandingkan dgn player2 len..and yes..for me he play with full of pride..he play because he really enjoy the game..enjoy the football..korg penah jmpe player yg boleh bngun kejar balik bola lepas kne tackle..xpon boleh snyum bler kne tackle ke pe..x wt muke ketat bebal dan sebagainya..haha x kn..klau ade pon sorg 2 je..mmg kgkdg messi ni ade je wt muka ketat tp sgt jrang..selalu muke motivated..muka exited bler men..n yes selalu senyum...Sbb tu bagi aku he is really the best footballer in history..no doubt about that..beating all footballers including Maradona and Pele..haha..keep it up boy..

muke cm dem je mamat ni.BEBAL nak mati.

mr messi yg cool dan selalu tersenyum..haha..keep it up lad.


Seriusly football zaman skrg a lot more better lagi best dr segi tactical..and all things like that..but yet because certain thing like this it may make it lack of things like pride,excitement and soul..haha..pape pon aku tulis pnjg2 ni bkn nye hrp bnde ni brubah pon..sbb bkn nye sesape mcm ferguson ke..xpon uncle danglish ke..or might be michael platini bce pon..just sumting that make me thinks and wonder a little..pape pon awesome game by Barca and Real..mybe Real kurang luck kot..len kali gi ngangkung dlu rr sblum nk men tu..haha..aku pon x psti ape kena mngenanya..Ramai kata final antara Barca lwn Man U ..well...we see bout that..mybe akn ade the great revival ke bagi team schalke dan juga Real ke..mane nk taw kn..pape pon..arigato mina..

moral : aku mmg jeles sbb liver x dpt masuk kali ni dan kali hdpn..mybe other's luck...perhaps..and yes aku rindukan saat ni.

The greatest revival in history of football.

Tuesday, April 26, 2011

Redemption.

X boleh tido..fuck off sape soh tido ptg td..byk x cover lg tok exam jp gi kul 8.30..lets put our luck in there..pape pon try tgk video ni..agk awesome klau nk pedajal member2 lu yg rse diri die awesome ngn vocab..

video

moral : kredit this video to blogserius.com or in the other word to bro obefiend sbb aku usha video ni kt blog die..hohoi..so sesape nk pedajal member die try rr wt bnde natang ni.

Yang benar,

Pakcik jual nasik lemak tepi jalan

Sunday, April 24, 2011

Damnation

Masuk dewan kul 8.15...(ntah aku pon x psti sgt mase die tp around mase tu r)...tgk slip dem bpk belakang syial..duduk tulis name kt kertas..strt exam..rileks tgk muke org...rileks lg..da 5 minit..bru bukak kertas soklan,..f**k..soklan basic da blank nk mati..tgk syiling dewan..tgk awek dlm dewan..sekor2 muke ketat dok jwb..tgk muke acap(member kosmet aku) dem kusyuk jwb..tgh jwb tetibe lecturer aku..prof dato dr roslan bin shukor( aku men taram je anugerah tu tp die mmg bru dpt anugerah wktu awal sem) dok lalu usha2 stdent die jwb..sampai je kt aku wt muke ketat pikir jwpn..tp bkn aku pikir pape pon..hohohoi..so selepas menconteng pape yg ptot kt kertas tu..tgk jam..baru sejam syial..dem lagi..lepak tgk muke pengawas exam.ade gak yg ciut..tgk ade sorg awek dok blkg zu aery(bdk kolej aku) pergh agk hot..lepas sejam 15 mnit acap( member aku yg dimentionkan td) da bngun kuar..usha jap try jwb mane yg agk2 igt..tgk depan...arip pon da kuar..ok it's time to go out..kuar dgn muke yg selamber..rse ramai kot usha aku.pergh segan lak kuar awl2 ni..xpe2~~ kuar je dgn pride di dada..dok lame2 bkn dpt ilham pon..smpai luar spek berkabus sbb kt dewan sejuk nk mati kt luar suam2 panas..sembang ngn mail..jmpe arip..gelak2~ pstu berambus dari situ..lalu balik ramai da kuar..haha..korg pon msti same ngn aku kn da xde idea dtg dr langit..kuar ngn arip isi minyak..wt knci spare yg tetibe hilang then balik..sampai kolej check out dn check in balik tok short sem..

moral of the day: stdy rr..kalau x nak kuar awl dr dewan...total DAMNATION.


Yang benar,

-smith d. newgate-