Monday, December 19, 2011

Review : Songlap

Tanggal 17 Disember 2011 iaitu sabtu lepas aku dengan member aku telah ke Mines untuk menonton Songlap. Sumoah aku cakap ni la 1st time aku rasa nak tengok citer melayu. Kalau tak memang harapan la. Bukan tak nak tengok citer melayu ni tapi aku sekarang ni memang prejudis giler dengan cter melayu. Sumpah aku cakap industi perfileman Malaysia sekarang ni makin lama makin hambar. Tak citer hantu, toyol mesti citer cinta. Come-on la. Bler nak maju. F*ck !!! Isu ni rase da ramai tau so aku malas nak cter lebih.



So back to the story, Songlap hasil pengarahan  Effendee Mazlan dan Fariza Azlina Isahak menceritakan tentang 2 beradik Am(Shaheizy Sam) dan Ad( Syafie Nawap) yang hidup berdua tanpa mak bapak nak survive kat dunia yang fana ni. Ni lebih kurang la aku cerita. So diorang ni terlibat dengan sindiket penjualan baby atau anak haram. Ad ni nak berubah dia nak tinggalkan kehidupan dia tapi atas sebab abang dia, dia terpaksa stay ye ah da abang dia je yang ada kt dunia ni. 


So isu yang dia nak ketengahkan memang la pasal sindiket penjualan baby, tapi ada isu lain macam isu pelacuran, keruntuhan institusi kekeluargaan dengan macam-macam lagi ah. Bagi aku isu macam ni orang nampak tapi orang buat-buat macam tak da pape sangat pon. AKu sendiri rasa da biasa dengan isu pelacur ni, tak masuk lagi ngn isu bapak jual anak, dadah macam-macam ah. 


Faktor penarik citer ni bagi aku tajuk dia. Songlap. Simple but yet interesting. Bagi yang follow novel fixi mesti akan rasa macam citer ni macam citer dalam novel Pecah, Jerat. Siyes dari segi plot die memang best. Pengkarakteran macam-macam lagi ah. And yes ada unsur-unsur Yasmin Ahmad dalam citer tu. Aku tak nak cter cmne tapi memang ade. Pastu disebabkan citer ni nak menunjukkan realiti dunia yang sebenarnya, ade scene kejar mengejar gengster kejar hero. Tapi x la macam dalam KL Gengster or KL Drift yang gengster mulut ckp nk stailo tapi cam hampeh. Dalam citer ni ada gengster tp cool giler senyap je. Tapi nak bunuh orang kejap je..haha~~ awesome wow... Plus ni la 1st time aku tengok Shaheizy Sam berlakon cara yang sama cam dulu. Bawak watak yang berat. Bagi yang penah tengok dia berlakon dulu sebelum dia dikomersilakn dengan selepas memang lain giler. Banyak watak die pegang simple sangat. Dulu-dulu best giler..haha~~


Bagi kelemahan citer ni aku tak ley nak cakap sangat. Bukan apa sebab macam tak dak kelemahan pon citer ni. Hah !! ada pon skit je kat watak Ad yang pada aku kurang skit penghayatan. Level mood naik tapi tak sampai ke tahap yang sepatotnya. Yang len bagi aku sangat-sangat best dan awesome.   


Kepada yang belum menonton boleh menjengok ke wayang-wayang yang berdekatan tok tonton citer ni. X pon tggu je lgi 2,3 mggu kuar la kt tenet nk donlod. Donlod dan tengok rr. The best Malay Movie ever yet. 


Sekian. 



Wednesday, July 27, 2011

2 weeks and more....

Aku da start kerja. Walaupun bukan kerja yang aku nak tapi x baik tolak rezeki. 

Disebabkan aku tengah kerja,aku tak dapat nk concentrate on my reading on the novel of  Mr Clarinet.

Masuk mingu ni aku da lepas 2 kali pembacaan 3 manga: One piece Naruto dan Bleach Eh lupa lak Fairy Tail pn.

Member baik aku kawin sabtu lepas. Aku x boleh nk gi sebab kerja. Pape pon aku doakan kebahagiaan beliau dunia dan akhirat bersama teman hidupnya. Congrate sis.

Cerita pasal Bersih makin pudar.

Kisah seorang lelaki yang da tukar jantina nak tukar dlm IC tapi x boleh. Pape pon name perempuan lelaki tu memang sedap..haha~~

Kes perempuan kena ketuk ketampi bogel dulu da pun ditutup kesnya. 

Salah seorang ayah kepada coursemate aku da kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah buat arwah.

Malam ni Malaysia kena skor lebih 2 gol kalau tak bye~bye~ Brazil 2014.

Last and not least. dekat 3 bulan tak jumpa dia. 

 regrets and hatred is two fucking different thing

Sunday, June 19, 2011

Faliing Comrades.

Shit happen when we least expected..well that's what i'm feel right now. But it's all my fault for letting it happens. Maybe this is the time when I should know when to draw my curtain.

Berita Terkini

Assalamualaikum kepada viewers2 sekalian. Masuk td aku bace kt blog serius ada 2 kemalangan horror yg melibatkan kenderaan mewah. 1st yang terjadi kt litar sepang time ada pertunjukkan GT sepang. Kereta porche putih tu gi langgar kereta ferrari kot. x de la terok sgt kalau nk dibandingkan ngn 1 lgi kemalangan pon dkt area sepang. Kali ni kt highway sepang. Kereta lamboragini muchielago gi kejar bmw m5..tah cmne tetibe lak boleh eksiden lambo tu..pecah terok lambo tu.untuk gmba sila lihat kt sini

utk video yg porche langgar ferrari tgk bwh.

video


Barai terok syial Lambo ni.

kredit to blog serius for this news.

Yang awesome,


-ismeth azril-

Thursday, June 9, 2011

Review : Super 8


warning : spoiler alert !!!

Superb. Tu je yang aku boleh cakap. Despite of what happening as you can see in my previous entry, aku akan menulis review movie yg latest aku tengok iaitu kalau korang tengok poster kt atas tajuk die SUPER 8. Kalau korang ada terbaca sinopsis dia kt mana2 pon korang akan fikirkan citer ni mesti a typical classic alien fiction story. alien jmpe budak. Budak tolong alien tu balik planet die. Well fellas, its much more complex than that. 

So, movie ini telah dicadang kan oleh seorang member aku yang mengatakan rating die sama mcm X-men First Class yang baru kitorang tengok semalam. Kalau citer X-Men tu sampah boleh la aku nk prejudis ke pe tp bler cter x-men tu boleh dianggap awesoem, mesti citer ni seperti jugak. Setelah membaca sedikit sebanyak sinopsis citer ni dan melihat rating yang telah diletakkan oleh cinema online to be honest I'm really impressed. So, kitorg pon bergerak la ke  GSC Alamanda. Biler da sampai kaunter dan tengok seating, hampir penoh syial. But lucky is in our favor mcm semalam bler kitorg berjaya mendapatkan seat reserve buat kali ketiga berturut-turut dalam masa seminggu. Meskipun seating x bape tgh mcm 2 movie sebelum ni tp watahel, tiket student, seat reserve jgn merungut. Bersyukur dengan apa yang da dapat.  

So trailer bermula. Damn masuk ni da tiga kali tengok trailer yang hampir sama 3 movie berturut. Xpe. So the movie begin. Permulaan citer ni agak slow dengan die citerkan kematian mak kepada watak utama movie ni. And the story continue with the pengenalan watak2 lain dan sebagainya. Ok for the first 30 minit dia x tunjukkan langsung rupa alien tu plus dia hanya menunjukkan konflik dan isu kekeluargaan dalam cter ni. Die menceritakan Super 8 ni sebenarnye ape..aku x nak reveal..kesian kt korang. Aku cter banyak kang korang x tengok lak citer ni. Then gi tgk citer KL gengster. Eh shit. termerepekk. OK sambung. Da 3/4 penceritaan baru dia tnjukkan rupa alien tu..Holy shit memang buruk syial..haha~~

So aku akan ceritakan beberapa part or point yang bestnye pasal movie ni. 1st seklai, memang biler korang bace sinopsis ataupun tengok trailer ni, korang akan terfikirkan yg cerita ni memang cerita yg mengetengahkan konsep alien and sort of that but seriously no. Spielberg memberatkan penceritaan dari segi isu-isu kekeluargaan. Menjadikan macam major dalam movie ni adalah isu kekeluargaan dan isu alien tu adalah sangat2 minor. Membuatkan penonton x macam tengok citer alien pon. 

2nd, movie ni sangat bagus dari segi pembahagian watak. Kalau tengok setiap character mempunyai character2 die yg tersendiri yang membuatkan penonton boleh kenal dengan mudah setiap charater pelakon2 tu. So a big credit for that.

3rd, kalau siapa yang memang follow cerita-cerita dan movie-movie arahan Steven Spielberg memang akan perasan beberapa elemen atau trademark dia. For this movie alien dia besar giler. Ada la dalam saiz 3 ke 4 tingkat bangunan so memang besau lahanat la kn. So dia akan gunakan signature stail mcm ada T-rex tgh lalu mcm Jurassic Park. Mula dengan ada kesan gegar. Then ada barang2 berat kena angkat terpelanting sana sini. Plus dengan kesan daun gegar sebab hentakan kaki alien tu. Quiet familiar move ain't it. Pastu bunyi alien tu ada la mcm bunyi predator. Eh jap !!! predator spielberg gak ke buat ?? Tp tu la..byk bnda yang memang bila kita tgk kita akan cakap.. " Oh !! stndrd mcm citer spielberg je ni " haha~~

4th, bak kate senior aku, Unsur2 kekaguman sangat penting dalam satu-satu show x kira movie ataupun teater. Ini nak bagi penonton bukan takat tonton tpi penonton akan igt citer tu. Sebab tu cter spielberg, Bay, Nolan ni aku akan igt beberpaa signature or trade mark diorang. So bagi aku unsur kekaguman dalam citer ni memang banyak. Tp aku pon kurang pasti apa maksud unsur kekaguman tp maksud die sort of mcm unsur awesome dlm satu-satu citer la.. Bagi aku, aku agak kagum ngn directing Spielberg yg mengubah angle citer tu dari citer berunsurkan alien kepada citer berunsurkan kekeluargaan. Sebab biler tgk tajuk, then tgk sinopsis bnda yg korg akan terfikirkan mcm alien jumpa budak. Alien kasi power kt budak. Budak selamatkan alien. Budak tolong alien balik planet die. Quite clichee~ bagi aku. So bler die twist kan cter ni ke arah lain. Memang interesting la. Damn satu je. haha~~

5th , aku agak suke skrip dan lawak die. Sangat-Sangat bersahaja. Boleh kata dalam versi maharaja lawak, lawak dia taraf sepah la..bukan lawak amir. haha~~ 

6th, pembahagian plot dia sangat interesting, dia x naik secara mendadak xpon dia nye plot naik secara perlahan ka pa. Memang dia naik secara cantik la. Penonton x terlalu susah nk follow x pon terlalu ngntok nk follow.Membuatkan aku x terfikir ape pon just nk fokus pd citer je. memang full credit pd Steven spielberg for his awesome plot. Memang boleh nampak betapa pengalaman menjadikan Spielberg tu spielberg. 

7th. Nilai-nilai kekeluargaan dia memang kuat. Memang msg yg nk disampaikan tu memang sampai la. Aku suka moment dalam cter ni bila bpk watak utama dan bapak watak sampingan tu berjumpa. Memang jadi la..Emosi dia bagi aku memang sampai. Rasa sedih suma la. 

8th and the last. Aku suka pelakon2 yang x terkenal ni. Dalam citer ni most of them are whether kids yang jarang berlakon x pon pelakon2 lama yg jarang da munucl kt layar wayang ataupun tv. Yang terkenal pon sorang tu adik kepada Dakota Fennings. tah betul ke x ejaan tu..haha~~ Sebabnye biler pelakon baru or x terkenal ni berlakon kite akan tertunggu samada dia boleh ke x berlakon. And yes all of them meskipun budak2 lagi. Tapi most of them can act very-very well. 

So bagi aku citer ni memang perfect memang awesome. Dan memang spielberg. haha.. Kalau Michael Bay hebat ngn citer yang gunakan unsur2 Moden dan futurastik dia tetap x boleh nk lawan the old school style of  Spielberg. X perlu nk ade awek yg hot dan sexy. Xperlu scene kissing antara hero dan heroin. Just a perfect plot with good acting is just more than enough.  Memang briliant. la gua cakap sama lu. The only weakness citer ni ade 1 part bunyi bising dan bingit gila. Aku x nk kacau part tu..haha~tp part tu je la kelemahan dia. Memang citer ni xde sangat effect visual bala-bala tu tp plot penceritaan dan acting citer ni memang bagus.  X lupa gak pada penkarakteran pelakon dia sangat bgus..aku da ckp td x nk ulang lenguh jari nk taip. Tu je la kot review aku psl movie ni. X sangka lak aku panjang. Aku bajet nak pendek je. Overall 4.67 out of 5  star for this movie. Adios maderfaker.

moral : citer ni lagi best dari X-Men. Serious.

Moral 2 : oh lupe this is just from my humble opinion and thought. Maybe ada yg x suka bila da tgk cter ni tp pedulik ape gua. haha~~

Moral 3 : Macam bese aku akn taruk sedikit gamba yg aku telah struggle nk google search saje nk kasi menarik.

Yang awesome ,

ISMETH AZRIL 

All the group of the production team

Kecik-kecik da pandai shooting filem


Pistol??

Ni la adik dakota fennings..damn aku silap ejaan.




The Call's of Duty.

Untuk entri kali ni, aku x pasti nak taruk tajuk ape so aku pon taruk je la apa yang aku rase bersesuaian dengan situasi dan apa yang aku tengah rasa sekarang ni.

LAHANAT !!!

Tu benda 1st aku akan cakap x pon menjerit biler aku fikirkan pasal benda ni. Aku cakap straight la. Aku cukup x suka kalau orang ambik ringan dengan apa yang aku report. OK aku phm la korang mungkin x suka aku kn. But for the sake of your duty, why don't you put aside any personal matter and focus on your work professionally. Seriously I know you might want to test my patience and  want me to burst my anger just like that  so that you will have something to fuck me up after that. To be frank I'm not the kind of person that will just go and say the dirty word to show my anger. Well I'm not like that although I really love to say like FUCK or maybe SHIT whenever I want wherever I like. I may think all of the consequences of what will happen after that. All the pro and cons and after I will do whatever I think the best for both parties.

 But yet there you are being fuck up with all the  privilege that you have in your fucking office. I know you might too busy have all sort of work like talking, watching the Astro's program on the television plus with your superb stereo but yet is it too much for you to spend just 2 minutes to go to the room and check whether that room  is really empty or it might have any person stay in there. If no one is there you can just switch off the light in that room and continue with your usual work. Seriously guys is it hard enough to trust me then fine. Go there and just check it up. That's all. With that you might save hundred of ringgit and you can used it to fix my fan as fast as possible.

Seriously I know the fan in my room will be repaired at the very least before another session start. So I don't really care. I'm lucky enough to have one of my friend that have empty space for me to just sleep and rest with some moving air to cool myself . But if don't , I think it is about 4 weeks I will be sleeping without any moving fan in my room. Asswhole to that. I know I might an idiot with poor results and anything compare to you guys that have 1st class degree, master or PHD but yet I still know the reasoning to anything that happens and I will response the best for both parties. Although in the end I will be the one that need to endure all the consequences. But still I know to work professionally and the best. But yet why you didn't want to be professionally and answer to your call of duty. And yes... Fuck off to that.

This is just a hand signal.

moral : ape jadah nye aku tulis bi pon x taw..mungkin di luar sedar aku memang awesome begini.

Yang awesome, 


ISMETH AZRIL 


   

Wednesday, June 8, 2011

Review : X-Men First Class

Best !!!!. Tu la yg aku dpt bler aku tnya orang cter X-men yang baru ni best ke x...hahahaha~~~ Mesti korang ingat aku yang cakap kan.

Assalamualaikum kepada viewers yang Muslim dan Ohaiyouk pada viewers yang dari Jepun. Terutama sekali pada Cikgu Oda lah sebb sudi jenguk blog aku yg serabut ni. Ok biler korang bace perkataan awal mungkin korang akn fikir aku akn ckp citer ni best..xde la aku sje je nk test..Ok Hari ni 8 Jun 2011 aku pergi ke GSC Alamanda utk menonton taya gan citer X-Men yang terbaru iaitu X-Men First Class. Secara amnya aku x nak tgk citer ni sbb aku takot citer ni akan mengecewakan aku macam 3 eh 4 movie X-Men sebelum ni. So for safety precautions aku pon tggu dn dgr beberapa org yang dah tengok citer ni.

So, bler aku da tnye la 3,4 org member aku psl cter ni ramai. yang memeberi response yang positif psl citer. So aku pon cube tgk dan dari segi jalan cerita dia mmg agk berlainan la. Eh jap tgk poster dulu.


Ok poster dia agak shit !!! Ni tahap 3 tanda seru aku taruk. Aku rasa Poster dia memang x menarik dan pelik. 1st time aku tengok mati2 aku ingat ada pulak karakter James Bond dalam X-Men ni.



Tengok 2 karakter ni..sama x ??

So aku memeang da sedikit prejudis dengan citer ni. Awal2 la k. Selepas seminggu lebih kot , aku baru tertengok trailer x-men ni time tengok citer kungfu panda kot..Dem mcm best la lak. Plus aku sanagt suke karalter Magneto. Power Dia sgt awesome. Walaupun mmg x logik mcm mana dia boleh terbang ngn guna kuasa magnet dia tu je..tp watahel..So selepas itu aku pon mula bertanyakan psl citer ni and yes ramai kate citer ni best.. 

So back to the review..citer ni secarea kasarnye nk citerkan kenapa Magneto tu Magneto..knape Professor X tu Prof X..kenapa??err~~err~~tu je secara luaran..Tp dalaman die die ceritakan la time magneto kecik cmne..kalau ade yg igt kt movie ade tnjuk sat ja time yg 1st kot wktu mak dia terpisah ngn dia..Dalam movie ni dia tnjuk apa jadi sebenaqnya lepas tu. 

So, nak dijadikan citer mcm kita tau memang Magneto ni bencikan manusia normal. Dan memang dia sayangkan mutant. Dalam citer ni ada tunjuk. Ermm so setelah beberapa konflik akhirnya terjadilah permusuhan the X-Men dan The BrotherHood. And yes time ni Charles Xavier masih boleh berjalan. And yes dalam ni tunjukkan gak macam mana dia lumpuh. So for the review aku listkan ikot point2 penting la. Wat  sistem karangan 1 point satu perenggan. 

So the 1st point. Aku ni boleh la nk cakap agak follow citer x-men. 1st time tengok kt NTV7. Memang stail ah citer die. Walaupun cartoon die mcm tah pape..tp die mampu buat aku tertunggu2 kt depan tv time hari ahad. So biler akutgk 1st x-men movie..ok memang lain gila. Makin lama makin menjauh dari konsep asal cter karton X-men yg asal ni. Effect paling stail memang Magneto rr..pergh memang stail ah boleh angkat bangunan apa bagai. Then, biler dtg ke citer n i maybe aku agkprejudis dengan storyline citer ni. Tapi biler aku tengok sinopsis ngn trailer..Damn it. Banyak giler aksi Magneto. Holi krep. So kalau sesape yg peminat x-men aku rase msti akan trfkir kenapa magneto ni sangat2 bencikan manusia biasa ni. And macam mane Professor X boleh lumpuh. Seingat aku, x de kot die citer psl 2 benda ni. Bagi aku mcm penting la sebab bende ni adalah antara misteri x-men yang x pernah terungkai. So bagi aku citer ni agak unik dari segi story line. 

Keduanya, dri segi acting aku mmg x bape knal sgt pelakon die..tp yg kompem yg brlakon watak xavier tu ada lah mamat yg same brlakon dlm Wanted..aku tgk citer Wanted tu agk Sucks tp bler tgk balik dlm X-men ni agk bagus la..trmasuk la pelakon yg lain tu mcm watak Magneto, watak Shaw schmidth dan lain2 agak bagus so memang kredit to the pengarah.

Ketiga, dari segi effect die memang terbaik dari ladang. Part paling best biler magneto angkat kapal selam dari dalam air..tu memang stail siyes cakap..lain2 pon same gak la..part time magneto hold berpuluh peluru pandu tu memang totally awesome..n lain2 lagi la..haha

Rasenye tu je la yang aku rase review aku..Konklusi..X-Men First Class memang terbaik. And yes karakter magneto adalah paling awesome penah aku tgk. Full kredit pd pengarah die yang aku x taw name yg berjaya mebuatkn aku rase berbaloi tgk wyang citer x-men ni..4/5 star aku kasi kt movie ni..tu je kot aku nk reviewkn..adios maderfaker.

moral : apa aku ckp ni based from my knowledge when watching its cartoon but not comic..maybe ade bnde2 yg aku ckp xde tu kt komik tp wattahel..da ni je aku taw...so long sakker..
  
Moral 2 : enjoy the trailer and the pictures.

Yang benar,


ISMETH AZRIL

Magneto versi tua

Magneto versi kartoon ( bapak tough syial)

Magneto versi muda

the whole team