Friday, June 3, 2011

Review : Pementasan Teater TylcKooUns


Assalamualaikum pd viewers, tnpa berlengah aku akn teruskan sessi review. Kali ni aku nk men"review" pementasan teater yg aku tgk hari sabtu mggu lpas yang brtajuk Tykon. Tok ejaan sebenar sila tgk di poster yg aku da letak kt ats. Sinopsis cter ni mudah. Ianya mengisahkan ketidakadilan seorang Tykon yng memerintah di suatu kawasan yang bernama Siempang. Lalu datang seorang pengikutnya sendiri bernama Manan yang mahu membalas dendam atas ketidak adilan Tykon keatas  abang angkatnya, Long yang telah difitnah ats jenayah rogol yang tidak dilakukannya.

Ok ni adalah isi cerita yg aku phm la. Tp tok overall sinopsis sila tgk sini . Sinopsis yg ditulis kt sini x sama sg ngn apa yg aku tgk..tp ade la 1,2 point yg sama la. Ok tok review ni aku pecah kpd beberapa bahagian :  Skrip/jalan cerita , pelakon/chorus , dan juga pengarahan. 

Skrip / Jalan Cerita

Ok ni adalah antara teater paling stylo penah aku tgk. Bukannya apa, dulu time iecaf dlu penah brbncang nk wt citer brstyle kn ala-ala Godfather cmni. Tp x dapat. So bler tgk pementasan yg berunsurkan begini mmg mmbuatkan adrenalin au memancut-mancut je bler tgk..hahahaha~~ Seriously bagi peminat Godfather maybe boleh terima cter ni dan lyn la cter ni. Pape pon jalan cter teater ni mmg cantik. Dia menggunakan teknik yg aku pggil sbg penceritaan semula. Ok ni term yg aku reka x taw wujud ke x. So dalam cter ni dia mulakan dgn pembunuhan beramai-ramai, Mass Murder oleh watak Manan ke atas kuncu-kuncu Tykon di sebuah kelab peribadi milik Tykon. Kemudian cerita diteruskan dgn seorang wartawan muda name pe tah aku x igt yg dtg ke situ utk mndptkan cerita sebenar tntg amukan Manan. lalu dia ditgkp oleh kuncu-kuncu gengster di situ dan di"interogate" oleh ketua gengster itu. Dari situ kita akn taw time line die wktu tu da 2 taun lepas Amukan Manan tu. Dan dari situ penceritaan bagaimana dan mengapa Manan mengamuk dan sebagainya lah. Penceritaan mcm ni bgi aku menarik sbb penonton akn terikut-ikut dalam cerita ni.

 Dan dlm pementasan ni gak penonton x kn lost dr segi time line dan juga story line sbb biler dlm sesuatu penceritaan semulanye pementasan , penulis skrip will tend to move the story 1 part to 1 part. Sbb tu dlm pementasan tykon ni , bler strt je flashback flow cerita dia akn naik 1 part to 1 part dari Manan, Long n 1 watak utama lagi bernama Ramona kecik smpai la dia besar. Bagi memudahkan penceritaan ni dia menggunakan chorus yg akn bertindak multitasking bkn stakat nk mencantikkan pementasan tu malah mereka ni menjadi pencerita pada sesetengah scene bg memudahkan flow flashback ni.

Dari segi skrip mmg bersahaja tp still lg dalam character masing-masing. Err..rase ni je kot yg aku boleh katakan tok skrip. Move to the next part.

Pelakon / Chorus

Ada 3 pelakon utama dan 7 pelakon tambahan dalam cerita ni. Chorus lak ade bape tah. Dalam 10 org kot. So mmg ramai la pelakon dlm pementasan ni. Bagi watak utama Manan, Long, dan Ramona ada 2 org yg memainkan setiap watak yakni watak wktu kecil dan besar. Bagi aku, pelakon -pelakon yg memainkan watak ni mmg bagus. Most of them aku dpt taw are really a teater student so lakonan diorg mmg mantap. Tp yg aku respek adalah yg memainkan tmpt Chorus. Sbb ape aku respek diorg sbb diorg ni kena berada di pentas about 90% cerita ni. So stamina, Suara diorg mmg kena kuat dn mantap. Sebabnye. Diorg bkn je takat kena berada di pentas tu nk wt ramai ataupun diorg nk cantikkan pementasan then keluar. Tidak sesama  sekali. Diorg ni kena pegang watak kuncu-kuncu Tykoon, jd gengster-gengster, diorg kena berlari lari 1 pentas, bersilat, kena bercerita lak. Pergh mmg penat syial. Aku tgk pon respek giler diorg. But some of them ade la da lari skit stamina biler da kena lari-lari. Pastu kena menjerit-jerit gak. Mmg pancit gak la kn. And 1 bnde yg knape aku respek giler diorg. Sbb aku rase kewujudan diorg x tenggelam lgsung dlm pementasan ni. Diorg pnye kewujudan mmg on par same je ngn para pelakon.  

Overallnye aku mmg kagun sbb koreografi chorus mmg betul-betul mencantikkan pementasan ni. Dan ditambah dgn kemantapan pelakon-pelakon yg berjaya membawa watak dgn baik. Mmg aku respek la. Now lets go to the next part.

Pengarahan.

Aku mmg suke tgk teater yg cantik dri segi flow cter, balance antara pelakon dan sebagainye la. And yes bler aku tgk most of the produksi mmg major in teater mmbuatkan aku rase berbaloi tok dtg dan byr tok tgk pementasan ni. Aku rase mcm da lari dri point sebenar. Damn !!! Ok so kalau dilihat. ada beberapa sbb kenapa aku rase pengarah cter ni patut dpt standing ovation personally.

1. Pengarah menghidupkan setiap character ats pentas tu. Even yg jd chorus pon x tenggelam ngn plakon. Ni membuatkan. kesemua mereka ni tmpk penting setiap kali ats pentas dn kena tgk setiap apa yg depa buat.

2. Pengarah berjaya membuatkan teater ni sgt cantik. Sebabnya kalu dilihat koreograf para pelakon bersama chorus mmg cantik giler. Dia berjaya membuatkan movement pelakon. keluar masuk pelakon, levelling , blocking mmg cantik giler. Tambah lak lighting kt situ mmg cantik. Dia memanfaatkan setiap apa yang ada. Dgn kain layar putih kt belakang dn lighting kuning kt ats pentas. die cantikkan scene pelakon dan chorus berlari berpusing-pusing pentas. Mmg cantik giler effect lampu tu kt layar yg mghasilkan shadow org berlari. Mmg awesome. .

3. Di dalam pementasan ni. Kita boleh lihat almost all of the character kt sini watak jahat. Almost all of them have their own hidden agenda inside. And even character Manan yg sebenarnya nk membalas dendam akan dilihat mcm watak antagonis smpaikan penonton kena berfikir siapa sebenarnya watak antagonis dlm cter ni. Tujuannya dia nk penonton berfikir dn mencari siapa sebenarnya watak antagonisnye. 

4. Ok point ats tu xde kena mengena ngn pengarahan tp taruk je la..

5. Isu-isu yg pengarah ingin sampaikn tu aku rse smpai sbb aku dpt tgk isu-isu sperti penyalah gunaan kuasa oleh golongan pemerintah dan lain-lain lagi la.. aku rasa mmg nmpk lihat dgn isu-isu lain yg aku x igt..haha~~

Aku rase ni je kot yg aku nk tulis tok pementasan teater tu. Aku rase sgt-sgt berbaloi sbb teater ni betul2 best . X byk kelemahan ketara yg dpt dilihat pd pementasan ni. Maybe tok mase2 akn dtg pd part tgh penceritaan adalah lebih baik slowkn lgi music background sbb suara dn live audio jd bertindan-tindan membuatkan penonton kdg-kdg x dgr apa yg dickp oleh pelakon ataupun chorus. Pd permulaannya aku nk tgk cara lakonan seorg yg da dipanggil sbg aktivis teater tp akhirnya aku dikagumkan dgn kecantikan koreografi chorus yg betul-betul mencantikkan pementasan ni. A solute and congratulation to all of the production members for this show. 

moral : ilmu teater aku mmg sikit kalau ade sesape yg nk tmbh ataupun nk komen mmg dialu-alukan sgt sbb aku ni pon masih kerdil dlm dunia teater ni.

moral 2 : bwh ni ade sdikit gmba yg aku dpt search kt internet

moral 3 : 1 bnde je yg aku kecewa. None of us: aku palie n hazal yg trigt nk bwk kamera. Kalau x msti dpt tgkp gmba yg watak Ramona. She's really hot dude.


Watak Long dan kuncu-kuncu Tykons


watak Manan dan Cikgu Gadak.

antara gambar-gambar semasa pementasan







kredit this 3 picture from kematz blogspot for the mash up picture. Quite cool n awesome.


4 comments:

  1. wartawan tu nama amin....

    (aku pown teringin nk bergambar dgn ramona, tmbh2 time dia kecik...ngee~)

    ReplyDelete
  2. a very good performance from all of the production from the actors to the production crew.

    ReplyDelete